ГО Вождовац

Када се помене Јужна капија Београда већина суграђана зна да је реч о Вождовцу, једној од 17 београдских општина са 157.152 становника. Са поносом носи име по првом спрском вожду Ђорђу Петровићу Карађорђу, који је управо са овог места 1806. године са својим устаницима кренуо у ослобођење београдске вароши и тврђаве.

На 15.000 хектара површине, општина обухвата две целине – градско језгро, комбиновано од многобројних савремених стамбених целина, као и корпус приградских насеља, која се протежу дуж старог крагујевачког друма.

Вождовац подстиче образовање и развој младих путем 28 вртића и јаслица, 19 основних школа, 7 средњих школа, 7 факултета, 6 института, неколико библиотека, а за љубитеље спорта и културних манифестација ту је Центар за културу и спорт Шумице. Посебан нагласак се ставља на Институт водопривреду „Јарослав Черни“ који је највећа научно-истраживачка организација те врсте на Балкану.

Највећи број правних лица на општини Вождовац је организован као друштво са ограниченом одговорношћу, а тренд најприкладнијег облика организовања за бављење тзв. „малим“ бизнисом, приметан је и у другим београдским општинама.

Због потребе ангажовања локалне управе на решавању једног од највећих проблема, проблема незапослености, ГО Вождовац као савесна и одговорна општинска власт ради на поспешењу привредне климе. Зато организује Вождовачки сајам запошљавања који за циљ има смањење стопе незапослености, али поспешење пословања привредника.